fredag 7 oktober 2016

Mats-Lars Britta


Dagens namnsdagsbarn är Birgitta och det får mig osökt att tänka på Birgitta Lundberg, min goda vän i bygdens olika föreningssammanhang.

Birgitta, kallad Britta som ung, föddes på gården Mats-Lars i Sör Salbo 1936. Efter att hon slutat skolan arbetade hon med lite av varje, bland annat på Sala lasarett.

29 år gammal gifte hon sig med åkaren Ebbe Lundberg och makarna bosatte sig i Västerås där Birgitta tog trafikkort och blev delägare i makens företag.

Sedan Birgittas föräldrar hade dött, flyttade makarna hem till fädernegården i Sör Salbo och köpte företaget ”Salboheds taxi”. Som taxi-chaufför blev Birgitta en välkänd profil i bygden som aldrig tvekade inför utmaningar.

Maken Ebbe gick ur tiden 1982, men Birgitta drev företaget ensam fram till pensionsåldern.Färnbodräkten. Birgitta Lundberg på väg till en skolavslutning, iförd Färnbodräkten som hon med stolthet bar. Det var hennes farmor som initiativtagare till att återskapa denna sockendräkt som även kallas för VästmanlandsdräktenBirgitta var likt sin farmor en god representant för sin hembygd.


Som pensionär fick hon äntligen tid till att engagera sig i bygdens föreningsliv – på heltid! Hon utsågs till ordförande i Västerfärnebo dragspelsklubb och en mycket drivande kraft i dragspelsstämman Färnboparaden, ordförande i Västerfärnebo Rödakorskrets och ordförande i Kyrkliga syföreningen. Dessutom utsågs hon till ordförande i Västerfärnebo kyrkoråd och deltog mycket i församlingens olika evenemang, många gånger i det tysta.

Alla har vi våra sidor och så även Birgitta. Hon var viljestark och kunde nog många gånger upplevas snäsig ”med näsan i vädret”, men hon var otroligt rak och stod för sin sak. Trots 50 års åldersskillnad mellan henne och mig, delade vi många intressen och åsikter. Vi hade en mycket god kontakt, ringde varandra ofta och ventilerade frågor som rörde våra gemensamma intressen.

I februari 2015 avled Birgitta, 78 år gammal.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar