lördag 8 oktober 2016

Sjöviks folkhögskola

Idag har jag besökt Sjöviks folkhögskola i Folkärna där det varit Kamrathelg, dvs. återvändarhelg för forna elever, och årsmöte för Sjöviks Kamratförbund.

Folkhögskolan är en nordisk skolform och den första grundades i Danmark redan 1844. De första folkhögskolorna i Sverige grundades 1868 i Skåne och Östergötland och de finansierades av landstingen.

Att studera vidare har i alla tider kostat pengar. Förr fanns inga studiebidrag att söka utan allt baserades på föräldrarnas ekonomiska möjligheter. Stadens ungdomar (långt ifrån alla) hade många gånger bättre möjligheter att läsa vidare än bondungar. Dessa nya skolor blev just som namnet härleder till: folkets högskola. Folkhögskolorna kom att förläggas utanför städerna och riktade sig i första hand till landsbygdens ungdomar. Allt eftersom tiden gick, steg folkhögskolan i status och blev för många en språngbräda ut mot vidare studier.



Kunskapens ljus. Den brinnande lampan är en gammal Sjövikssymbol.


Eftersom skolorna förlades på landsbygden, blev tiden på folkhögskolan starkt färgad av kamratskap och sammanhållning. Då förbindelser med omvärlden ofta saknades, bodde eleverna på skolans internat eller hyrde in sig hos ortsbefolkningen och livet på folkhögskolan blev i en ”egen bubbla” där studierna varvades med gemensamma nöjen och aktiviteter.

För att bevara den särskilda "Sjöviks-andan" bildades Sjöviks Kamratförbund i början av 1940-talet och numer är Kamratförbundet en av skolans tre huvudmän.

Sjöviks folkhögskola har sitt ursprung i frikyrkorörelsen och grundades 1921 av Svenska baptistsamfundet.



Jubileumshallen. Till skolans 15-årsjubileum 1936 uppfördes denna byggnad som kom att användas som lektionssal, aula, gymnastiksal med mera. Lagom till 80-årsjubileet av byggnaden har den renoverats och byggts ut. I den vänstra utbyggnaden finns nu ett kök och byggnaden drivs av bygdegårdsföreningen Jubel.

Idag finns 154 folkhögskolor varav 108 är bundna till föreningar, stiftelser eller folkrörelser.


Inga kommentarer: