lördag 1 oktober 2016

Fyra generationer

Om farfars och farmors släkter var starkt färgade av väckelserörelsens framfart i mitten av 1800-talet, så var morfars släkt dess raka motsats.

Morfars föräldrar hette  Johan Hjalmar och Hillevi Katarina Liljegren.
Hjalmar och Katarina fick slita hårt för sitt uppehälle och sin växande familj. Hjalmars titulatur kom att variera under hans levnad. Byggnadsarbetare, arbetare, torpare och slutligen lägenhetsägare


Som nygifta bodde makarna i Västerås men 1906 flyttade de tillsammans med döttrarna Karin och Greta till Brännkyrka församling. Där föddes ytterligare en dotter, Anna
1910 gick flyttlasset igen, denna gång till torpet ”Fågelsången” vid Herrestads säteri i Toresunds församling. Här föddes ytterligare fyra barn: Eric, Gulli, Ebba och Bror.

Men vad var skillnaden då? Jo, familjen Liljegren var inte alls religiösa! De två äldsta döttrarna döptes av svenska kyrkan, men inte de övriga fem. Det var inte ovanligt, men oftast när barnen inte döptes av svenska kyrkan brukade prästen notera att föräldrarna var ”baptister” eller ”tillhör annat trossamfund”. I detta fall står det ingenting, men familjen Liljegren var "frälsta" av ett annat samfund: ARBETARRÖRELSEN.

1920 såldes det lilla lantbruk de haft i ”Fågelsången” och familjen flyttade till Enköpings-Näs. Efter tre år där var det åter dags för flytt. Denna gång till ”Ängsberg” - stugan på hällen i Ölsta, Norrby socken utanför Sala.Fyra generationer. Från vänster i förhållande till den yngste på bilden: mormors mor Jakobs-Mor, mor Karin Liljegren med sonen Sven på armen och mormor Hillevi Liljegren.


Traditionen att föreviga ett högtidligt tillfälle med fyra generationer är nog nästan lika gammal som konsten att fotografera. Bilden här ovan är troligen tagen i samband med morfars syster Karins 25-årsdag. Hon var född på Karin-dagen och hennes son Sven var då ungefär 1,5 år.

Dagen firades hemma hos Hjalmar och Hillevi i stugan på hällen. Mycket folk var inbjudna, främst Hillevis släktingar från Sala och Enköping. Det mest sensationella med hela kalaset var med all sannolikhet att gästerna anlände i bil!


Innan avfärd samlades alla festdeltagare för att förevigas vid bilen.


Vid bilen. Från vänster: Hjalmar och Hillevi Liljegren med barnen Ebba, Eric, Bror, Gulli med systerdottern Mary på armen och Karin med sonen Sven på armen. Mellan Eric och Gulli skymtar Jakobs-Mor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar