tisdag 13 december 2016

Lucia

En av de svenskaste traditionerna är när Lucia kommer med sitt ljus i vintermörkret och de allra flesta har nog någon gång deltagit i ett luciatåg. Igår var det 25 år sedan jag debuterade i ett offentligt luciatåg.Ägarbyte. Här en bild från när Jerry Hovsenius övertog Ålbergsdals handel i Snaret vid årsskiftet 1990-91. Från vänster: Rune Hovsenius, Jerry Hovsenius, Siv Hovsenius, Margot Andersson, Ann-Britt Bergman.


På hösten 1991 gick jag på lekis i Kilbo och enligt en då 20-årig tradition brukade lekskolan lussa i Ålbergsdals handel i Snaret. Sedan en tid hade vi intensivt övat på luciasångerna till Lillemors (fröken) taktfasta tamburin.Annons. Nog var det offentligt allt - till och med annonserat i Sala Allehanda!


Torsdag den 12 december 1991 var det så dags. Bland konserver och presentartiklar, frukt och karameller leddes vi in i Ålbergsdals affär där föräldrar och andra kunder trängdes i gångarna för att lyssna till de skönsjungande barnen. Efteråt bjöds alla på lussefika med gott doppa och luciatågets deltagare fick en rejält tilltagen gottpåse.
Uppenbarligen gav detta mersmak, att delta i luciatåg. Redan på lördagen efter, den 14 december, var det dags igen – nu i NTO. Det unika med detta tillfälle var att jag deltog som tomte! Något som aldrig har inträffat – varken förr eller senare.


NTO-lucia 1991.

Sedan var det inte långt kvar till julavslutningen. Den hölls i Kilbo skolas gymnasiksal och då var det dags för nästa premiär – att läsa vers inför publik!


Maria nyckelpiga. "Flyg Maria nyckelpiga, fladdra fladdra kring.
Om du flyger nu så får jag önska mig nånting".

Alla i klassen hade liknande verser och huvudbonader... När det sedan blev dags för Luciatablån skulle alla läsa varsin vers igen. Nu med jultema.


"En doft av lack i huset av hyacint och gran, och hemligt pappersprassel och mycket marsipan".

Sedan dess har jag deltagit i många luciatåg som stjärngosse, men det är en annan historia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar