lördag 24 december 2016

Julhälsning anno 1916

Så här på julaftons morgon skulle det väl kunna passa med en julhälsning? Här kommer en från familjen Hjalmar Liljegren.Fågelsången 1916. Främre raden från vänster: mor Hillevi med Ebba i knät, Gulli, Erik, Anna och Greta. Bakom: Karin och far Hjalmar Liljegren.


Till julen 1916 överraskades morfars morföräldrar Erik och Margareta Jakobsson av en postförsändelse från dottern Hillevi med familj. På baksidan av det inramade fotografiet står att läsa: ”En glad och trevlig jul 1916 tillönskas mormor och morfar av alla på kortet”.

Hälsningen var säkert mycket uppskattad då de troligen inte sett varandra på länge. Man ska komma ihåg att för 100 år sedan fanns inte dagens utvecklade kommunikationer och resmöjligheter. Tåg fanns förstås, men en fattig arbetarfamilj med sex barn kunde knappast ta tåget för att åka till mormor och morfar över julen. Att istället skicka ett inramat fotografi var heller inte gratis, men bilden räckte betydligt längre än besöket!

Familjen Liljegren bodde på torpet Fågelsången under Herrestads säteri i Toresunds församling, Södermanland, 1909-1920 och här föddes fyra av de sju barnen. Vidare flyttade familjen till till Enköpings-Näs innan de slutligen bosatte sig i Norrby församling utanför Sala.

60 år efter flytten från Toresund återvände morfar Bror (1918-1992) tillsammans med sin syster Anna (1907-1995) till barndomshemmet i ”Fågelsången”.Fågelsången 1982. Syskonen Bror Liljegren och Anna Jansson vid barndomshemmet i "Fågelsången".God Jul alla läsare!2 kommentarer:

  1. God jul Erik! Tack för alla härlig inlägg ❤ //Elin J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till Dig och de dina, Elin! Tack för att du läser, det sporrar mig att fortsätta. God Jul!

      Radera