onsdag 21 december 2016

Ett halvår som bloggare


Som rubriken lyder är det faktiskt så – ett halvår har passerat sedan jag startade bloggen. Och alltihop är Anders Hedlunds ”fel”!
I juli 2014 startade Anders Hedlund gruppen ”Bilder från Västerfärnebo med omnejd”Facebook. Gruppen blev genast populär och hade lagom kommit i gång så bröt den svåra skogsbranden ut. En självklar mötesplats för bilder och iakttagelser.


Västerfärnebo med omnejd. Kyrkbyn med vårens översvämningar är gruppens omslagsbild.


I samband med bildgruppen hade startats och branden härjade, träffade jag Anders som tyckte att jag mer än gärna fick bidra med gamla bilder i den nystartade gruppen, som lite motvikt till alla nytagna bilder.

Det dröjde lite innan jag fick ut någon bild. Visst, gamla bilder har jag ganska gott om men inte så mycket från Västerfärnebo…


Första bild. Den första bilden jag bidrog med i "Färnbogruppen" var den här: Ett ögonblick i Bernshills affär i Norr Salbo, 1924. Farfars far står innanför disken med sönerna står utanför disken. De skulle också med tiden bli handlare i bygden.

Efter att ha publicerat några bilder upptäckte jag ganska snart att jag skrev mera än vad jag hade bilder. Det kanske inte passar i ett bildforum… Ett steg i utvecklingen var att samla bilderna i ett album, men JAG ansåg själv att det var för mycket text för att höra hemma i en bildgrupp.

När jag väl kom så långt att jag skulle skapa mig en blogg, frågade jag min närmaste omgivning på Facebook om det kunde vara intressant. Och det kunde det!


Först ut på bloggen. En bild från ett historiskt möte mellan mig och en sjumänning från Kanada blev startskottet för min blogg.

Fördelen med en egen blogg är att här bestämmer jag själv vad jag vill publicera, hur jag vill publicera och när. Eftersom mina bilder inte enbart är ifrån Västerfärnebo fick rubriken bli: ”Vandra i hembygd” – en öppen rubrik som inte är bunden till någon särskild bygd!


Ambitionen har varit sedan starten att försöka uppdatera en gång i veckan, men det är inte alltid inspirationen finns där. Å andra sidan kan inspirationen rinna över en annan vecka så det räcker till flera inlägg. Hittills har jag publicerat 44 inlägg – det är nästan två i veckan!


Brobacke 1950. Intresset för skillnaden mellan Hedåker och Brobacke har varit stort, det mest visade inlägget hittills!

Det inlägg som har visats flest gånger är det som handlar om var gränsen mellan Hedåker och Brobacke. Det har visats nästan 1 100 gånger sedan i september! Förra veckans inlägg om Lucia i Åhlbergsdals handel var också lyckat – över 1 000 visningar på två dygn!! Helt otroligt!


Lucia i Åhlbergsdal 1991. 

1 kommentar:

  1. Jag är glad att få ta del av din fina blogg, Erik. Jag är också glad att vi fick kontakt med varandra och att jag fick vara med på det historiska ögonblicket med dig och Fred!! Vill tacka så mycket för den fantastiska dagen i maj då jag, Fred, Jennifer och Erika fick förmånen att "Vandra i hembygd" med dig! Tack för det här första halvåret och jag ser fram emot nästa år! God Jul och Gott Nytt År

    SvaraRadera