torsdag 30 juni 2016

Selma och PA

Idag, den 30 juni, får Selma äntligen pension. Vid snart 158 års ålder kan det kanske vara dags att dra sig tillbaka. De sista 24 åren har hennes popularitet varit enorm, som sedel. Under sin levnad var hon mest känd för sin roman om Nils Holgersson underbara resa genom Sverige som gavs ut som läsebok i svensk geografi 1906-07. Då, i början av 1900-talet, tjänstgjorde vid Salbo folkskola på Åsen en av Västerfärnebo skolhistorias mest legendariska lärare – Per August Rosenius, och just idag är det 90 år sedan HAN gick i pension efter 41 års lärartjänst vid samma skola.

Sista arbetsdagen
Den 30 juni 1926 var en lördag och när PA Rosenius gick från sitt hem i lärarbostaden vid Åsens skola för sista gången som lärare, möttes han av en verklig överraskning. Skolan var smyckad med blommor och kransar, girlanger och vimplar – och hans väg kantades av hundratals forna elever i mångdubbla led.


Salbo folkskola omkring 1920.

I skolsalen väntade skolrådet och skolinspektören.
Som ett bevis för långvarig och trogen tjänst tilldelades PA Rosenius Kungliga Patriotiska Sällskapets stora guldmedalj. Senare, under andra världskrigets insamlingar för nödställda i Finland, skänkte han medaljen och fick en ersättningsmedalj av betydligt billigare metall istället. 

Så började den sista lektionen, Kristendomskunskap. Precis som alltid på lördagarna, lät Rosenius barnen läsa den kommande söndagens bibeltexter. Och när det var gjort, återstod endast avslutningen – the grand final. Som avslutning för dagen, för läsåret och hela sin livsgärning, hemförlovade Rosenius sina lärjungar med orden: ”Herren vare med er!” Och skolbarnen svarade den grånade läraren med sina ljusa barnröster: ”Med dig vare ock Herren!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar