söndag 26 juni 2016

"Ocka gArna nammn!"

Häromkvällen satt jag tillsammans med två Färnbofödda systrar och pratade om gammalt i Färnbo. Det blev tal om namn och namnskick i olika familjer i gången tid. Vissa familjer döpte alla barnen på samma förstabokstav, religiösa familjer gav barnen bibliska namn och andra var mer påhittiga än andra hittade på egna namn. Apropå detta berättade den ena systern då om när hon som barn var med på husförhör och prästen läste upp vad alla hette, till fullständigt namn. Hon mindes särskilt en granngumma som, efter att prästen läst upp en person med ovanliga förnamn, fällde kommentaren: ”Ocka gArna nammn!” (Vilka galna/tokiga namn).

Och då kom jag på, att som släktforskare stöter man ju ibland på just såna där ”gArna namn”. Här är ett exempel av många.

Att ärva ett namn efter en förälder är inget ovanligt, men att alla barnen ärvde sin fars hela namn har jag bara stött i en familj.

I Nybyn i norra Västerfärnebo bodde i slutet av 1800-talet en sergeant som hette Karl August Johansson. ”Chersanten” som han kallades, hade fem söner och en dotter som alla sades vara döpta till 'Karl August'. Riktigt så illa var det inte, bara nästan.
Dottern hette nämligen: Ebba Thyra Tekla Augusta


Ebba Dahlberg 1913.

Hennes bröder däremot var alla döpta till 'Karl August'.

Sven Henrik Karl August
Knut Napolion Karl August
Ernst Ragnar Karl August

Ernst Dahlberg

Qvintus Gustaf Adolf Karl August

Gustaf Dahlberg 1915. Gustafs sonson är den kände TV-profilen Ragnar Dahlberg.

Sigurd Yngve Mindor Karl August

Sigurd Dahlberg 1916.


Ocka gArna nammn!
                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar