fredag 24 juni 2016

Salaligan


Salaligan

Fram till 1952 var midsommardagen alltid den 24 juni, det vill säga att midsommar kunde infalla vilken dag som helst i veckan.

För 80 år sedan var midsommaraftonen en tisdag. Den midsommaraftonen blev en märkesdag i svensk brottshistoria.

Min bästa vän och granne när jag växte upp, Ivan Ström, berättade ibland om vad som hände just på midsommaraftonen 1936. Då var han 16 år och arbetade i Widéns såg. Tillsammans med några kamrater hade han kommit till språks på vägen utanför skomakare Lundgrens stuga.Sanda. Här står skomakare Lundgren med sin hustru vid sin stuga i Hedåker.

Skomakare Lundgren bodde i en liten välskött stuga efter nuvarande Snarvägen i Hedåker, invid Gångare källa. Punktligt varje dag lyssnade han till middagsnyheterna i radion, så även denna dag. Hans hustru Frida lyssnade också, men hon hade dessvärre nedsatt hörsel och därför var radion extra hårt påskruvad, där den stod alldeles intill det för dagen öppna fönstret, utåt vägen.Gripen. Här grips en av medlemmarna i Salaligan, Herbert Jansson.

Dagens stora rubrik: Salaligan gripen! Genom det öppna fönstret fick även ungdomarna del av nyheten - nu kunde man andas ut. Sex år av oro var nu över och därmed ytterligare en anledning att fira!

8 kommentarer:

 1. 🖒 intressant läsning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ha en riktigt trevlig midsommarhelg :)

   Radera
 2. 🖒 intressant läsning! :)

  SvaraRadera
 3. Det här känns helt overkligt och hemskt. Jag har aldrig sett något kort på Herbert tidigare. Tack Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså, det har du inte?! Men som du kanske har märkt vid det här laget, kan det vara överraskande att umgås med mig! ;)

   Radera
  2. Jojo det verkar så det!! Haha! Kul att du skriver lite på mål. Många ord är samma som hemma i "mitt" Färnbo.

   Radera
  3. Han är lik sina bröder iaf...

   Radera
 4. Roligt att se min farmors bror Robert Lundgren "skomakare Lundgren" här!

  SvaraRadera