onsdag 23 september 2020

Prosten Prytz, del 9


Det har nu blivit dags för sista delen i serien om prosten Prytz. Just som jag höll på att färdigställa sista avsnittet insåg jag att det måste bli en till!



Prytzens Grav vid Bysjön.



Den här serien har i huvudsak baserats på boken ”Nils Prytz är Gud allena räkenskap skyldig” av Sten Selin. Men den myndige prästmannen har intresserat och fascinerat många lokalhistoriker genom tiderna, så det finns flera dokumentationer i ämnet att tillgå. Men, detta avsnitt kommer att behandla en muntlig tradition som ännu lever kvar i Västerbykil – Prytzens Grav.



"Graven" från ovan.




Tvisten om Vretaberg skapade en långlivad kamp mellan Prytz och bönderna i Västerbykil. Desperat över situationen beslutade nu den ursinnige prosten att göra slut på Kilbobönderna en gång för alla.Han skulle dränka Västerbykil!


Men hur skulle det gå till? Jo, en utdikning av Bysjön skulle göra detta möjligt och man började gräva en stor och djup kanal som fick namnet ’Prytzens Grav’ (grav i detta sammanhang betyder stort/djupt dike). Enligt sägnen ska det ha varit planen. Men, här spelar historien ett spratt för eftervärlden! Alla som har intresserat sig för Prytzens Grav möts av en stor överraskning eftersom syftet med Graven i verkligheten har motsatt effekt! Istället för att avvattna Bysjön, så fylldes sjön på!


Hur det egentligen låg till med detta projekt är omöjligt att säga. Varför sägnen säger en sak och verkligheten en annan, finns det flera varianter på. Enligt en ska Prytz inte alls ha haft för avsikt att dränka Västerbykil, utan istället är Graven grävd för att förbättra odlingsmöjligheterna (känns som en efterkonstruktion), medan en annan förklaring (den som oftast berättas) syftar på att Prytz verkligen planerade att dränka grannbyn, men att han saknade kunskap om hur man gräver diken....




Nils Prytz.





Slutligen kan man konstatera att prosten Prytz är nog en av de största personligheterna som funnits och verkat i vår bygd som och alltid kommer att förknippas med 1600-talets Västerfärnebo!  


Och visst är det ändå något visst med att vara släkt med en ”kändis”, någon som inte var som andra och som det kan finnas både sägner och historier om. Så har det nog varit i alla tider och även om Färnboborna har försökt att förtränga sin tyranniske herde så har det alltid funnits ättlingar som velat hylla honom till skyarna. Så var det till exempel med makarna Johan Jansson Melin och Kristina Matsdotter i Mälby i mitten av 1800-talet. Kristina var ättling i rakt nedstigande led från Prytz – en egenskap hon såg som meriterande och framhöll det ofta i samband med meningsskiljaktigheter. Men maken Johan lät sig inte imponeras och svarade: ”En sån där som dika ut Bysjön och dränkte hela Västerbykil! Just en vacker en att va släkt med!”



Johan Melin och Kristina Matsdotter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar