söndag 18 november 2018

Butikshandeln i Västerfärnebo


I våras fick jag vara med om ett ögonblick som jag väntat på så länge jag att jag nästan gett upp hoppet. Plötsligt så kom gammelfarfars unika bok till rätta efter att ha varit spårlöst försvunnen under många år. Om den tänkte jag nu berätta!







Min farfars far, J. David Pettersson, var handlare i Västerfärnebo under 40 år och kom till dessa trakter första gången 1916. Då fanns inom socknens hägn 22 butiker i alla tänkbara storlekar: 21 speceributiker och en specialbutik.



1920. Familjen J. David Pettersson.

Efter en kort period av arbete i Hästveda återvände familjen Pettersson till Salbohed 1918 och J. David tog plats som expedit hos handlanden E Olsson i Norr Salbo. Redan året därpå köpte J. David affären i Norr Salbo och ett nytt kapitel började i Västerfärnebo butikshandels historia.

Redan från starten så samlade J. David minnen och berättelser om de många handlarna i socknen, även egen rekvisita sparade han. Allt vad han kom över som smånotiser och tidningsurklipp samt två fyllda pärmar med fakturor från början av 1920-talet som nu finns i hembygdsföreningens arkiv. 



1924.  Petterssons affär i Norr Salbo.



1959 sålde J. David affärsrörelsen och fick då tid till att sammanställa det material han samlat under sin tid som handlare. Materialet kompletterades med uppgifter från kyrkbokföringen, kontakt togs med färnbobor i förskingringen och ännu mer fakta samlades in. Det mastiga sammanställningen förgylldes med fotografier – både gamla och nytagna.


Insamlandet av material pågick under många år men den sista satsningen för att färdigställa denna dokumentation tog sin början omkring 1970.

1973 var boken äntligen färdig. Men bokbinderiarbetet av den 375 sidor tjocka historik om butikshandeln i Västerfärnebo blev en dyr historia och därför gjordes den ENDAST ett exemplar!!! För att kunna användas som underlag i studiecirklar och dylikt, gjordes fotostatkopior som arbetsmaterial.



1959. J. David vid sitt skrivbord.


1977 gick J. David ur tiden, nära 89 år gammal. Den unika boken hade fram till nu förvarats hemma hos författaren, men nu överlämnades den till hembygdsföreningen ”för framtida forskningar”. Eftersom boken endast fanns i ett exemplar, blev den en dyrgrip i hembygdsföreningens samlingar, men också väldigt eftertraktad. Någon lånade hem den och av okänd anledning kom den aldrig tillbaka.

Bokens gryniga kopior har jag studerat flitigt ända sedan jag var barn, men tyvärr har aldrig kunnat se vad bilderna egentligen föreställt. För ca. 10 år sedan gjordes en efterlysning ifrån hembygdsföreningen, en sådan här bok kastar man väl ändå inte!! Men inte ett enda svar hördes av…

Så plötsligt en dag ifjol, tillkallades hembygdsföreningens ordförande till ett hem där ett arvskifte just pågick. Där hade man hittat originalboken som varit försvunnen i närmare 40 år och nu är den återbördad till hembygdsföreningen!

Här finns massor med underlag till kommande inlägg, var så säkra!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar