Den 2 december var det 100 år sedan min mormors föräldrar, Milda och Henrik Kohlén gifte sig. De gifte sig unga och fick ett långt liv tillsammans.
2 december 1917. |
Den här kärlekssagan tar sin början omkring 1912 i godtemplarlokalen i Ulvsta.
Likt så många andra landsbygdssocknar hade nykterhetsrörelsen nått till Haraker. Att engagera sig i någon sorts förening låg i tiden och ortsbefolkningen anslöt sig till de folkrörelser som kom till just deras trakt. Oavsett om det var den frikyrkliga, nyktra eller fackliga organisationen så ville de allra flesta vara med, det blev ett sätt att umgås. 1884 bildades logen ”IOGT no. 903 Hoppets stjärna” och 1910 beslutade man sig för att uppföra ett ordenshus. En tomt i Ulvsta förvärvades och föreningen köpte in en större timmerbyggnad från Gussjö i Fläckebo socken. Den plockades ned, kördes hem till Ulvsta och stod färdig att tas i bruk på höstkanten 1910. Den nya lokalen blev den naturliga träffpunkten för bygdens föreningsliv och aktiviteter.
Godtemplarlokalen. Så här såg lokalen i Ulvsta ut då Milda och Henrik träffades. Byggnaden finns kvar men är idag privatbostad. |
Två kilometer söder om godtemplarlokalen ligger Hasselbäck. Där inflyttade i april 1912 en familj som bestod av jordbruksarrendator Bernhard Kohlén, hans hustru Mina och barnen Anton, Arvid, Henrik och Berna. Den yngste av sönerna, Henrik, var 15 år och sökte sig till det enda nöje som fanns i byn – godtemplarlogen.
Förlovningsfoto. Henrik vid fotografen 1916. |
1916. Mildas förlovningsfoto. |
Harakers kyrka. |
Men trots att Milda var giftasvuxen fick hon inte själv avgöra vem hon gifte sig med. Hon var ju inte myndig och därför måste hennes föräldrar ge sitt godkännande till det tänkta äktenskapet. Och det gjorde de, Henrik var välkommen som måg i Brotorp. Enligt prästens noteringar i Vigselboken hade både Milda och Henrik gett sitt ”muntliga samtycke” till äktenskapet, så nog var det äkta kärlek mellan de unga tu. Nu återstod endast svaret från Kungl. Maj:t och den 26 oktober kom svaret. Kungen gav sitt godkännande till äktenskap mellan Henrik Vilhelm Kohlén och Milda Lovisa Andersson. Nu kunde man börja rusta för bröllop!
Familjen Kohlén 1936. |
2 december 1967. Hela familjen samlad då Milda och Henrik firade guldbröllop. |
1967 kunde makarna Kohlén fira guldbröllop. Det gjorde man också med middag för den närmaste släkten på Lindströms Festvåning i Sala. Familjen bestod då av förutom de sju barnen, 13 barnbarn och tre barnbarnsbarn.
Hyllningsvisa. I familjen Kohlén har det diktats och sjungits mycket och ofta på bemärkelsedagar. Den här texten är diktad av sonen Artur. |
Makarna Kohlén blev ett verkligt strävsamt par. Tillsammans delade de ansvaret för barnuppfostran, djurskötsel och arbete i åker och äng och drev lantbruket i Tullsta i 43 år. ”Sagan om Henrik och Milda” ändades 1970 – just den 2 december då Milda avled, 72 år gammal.
3 kommentarer:
Hej, hittade denna av en slump när jag googlade på historien om vårat hus. Det är nämligen vi som köpte lokalen i Ulvsta och gjorde den till privatbostad. ☺️ Du har inte mer info eller bilder på huset du vill dela med dig av?
Hej. Ibland är det slumpen som avgör 😉 Roligt att du hittade hit! Tyvärr har jag inte mera än så här, men jag vet att det finns en historik om nykterhetslogen 901 Hoppets stjärna, sammanställd till något jubileum, publicerad på Harakers hembygdsförenings hemsida: https://www.hembygd.se/haraker/plats/169732/text/21512
Hej, tack för svar. Ska kolla ☺️
Skicka en kommentar