söndag 4 september 2016

Var går gränsen mellan Hedåker och Brobacke?

Efter förra blogginlägget fick jag frågan: ”Vad är det som skiljer Hedåker från Brobacke?” egentligen inget alls, eftersom Brobacke ligger i Hedåker! 
Men varför Hedåker en gång delades upp i två områden är en intressant historia som är värd att belysa.

Hedåker

Fram till mitten av 1900-talet var det enbart bondgårdarna i stambyn som avsågs då man pratade om Hedåker. Byns kärna utgörs av de gårdar som ligger kring den snäva Hedåkerskurvan.

Hedåkerskroken. Gårdarna från vänster är Mats-ErsErik-Ols, till höger Anderses.
Till höger om vägen är Anders-Lars.

Byn omgavs av öppna gärden och vidare utmarker. Bortom de brukade områdena övergick terrängen i sankmark innan den branta sandåsen tog vid. För att kunna ta sig över det vattensjuka området fanns här sannolikt någon form av en bro. Att det fanns en bro i anslutning till en efterföljande brant backe gjorde det naturligt att kalla backen för Brobacken.

Brobacke

Brobacken som benämning är känt sedan 1839, då det användes på Generalstabskartan från samma år. På Hedåkersgården Skräddars utägor bosatte sig i mitten av 1870-talet en man vid namn Jan Erik Ersson, Brobacks Jan-Erik kallad.



Brobacke no 1. Så här ser stugan ut idag.

Stugan hade många ägare den första tiden, men 1886 inflyttade K A Andersson och hans hustru här och de kom att stanna livet ut. Hustrun hette Stina och var dotter i Skräddars. 1895 friköptes stugtomten som fick fastighetsbenämningen Brobacke 
no 1. Därmed blev makarna Broback-August och Broback-Stina med hela bygden.



Familjen K A Andersson i Brobacke.  Från vänster: Stina, Edit, Anna och August.

Men hur kan en liten torpstuga ge namn åt ett helt område? Jo, så här var det.
Att skicka och ta emot postförsändelser är något människor har gjort i alla tider. 

Dagens Post Nord har faktiskt sitt ursprung i 1600-talets postdiligenser.

Postväska. Så här såg postväskorna ut. En stadig läderväska försedd med 
beslag och hänglås. På mässingsskylten står det vilket postombud väskan tillhörde.


Långt innan postlådor med namn och nummer var uppfunna, delades posten ut sex gånger i veckan. Och det gick till på det viset att varje by hade sin egen ”postiljon” som ansvarade för byns gemensamma postväska. En postskjuts gick dagligen Västerfärnebo-Västerbykil-Rosshyttan som på vägen dit samlade in alla väskor för att lämna avgående post i Rosshyttan och dela ut påfyllda väskor på återresan. Sedan fick var och en gå till sin ”by-postiljon” och hämta sin post.

Post och försändelser till Hedåkers by sorterades i byns affär men 'Hedåker' växte och blev ett allför stort område. Därför började Broback-August år 1913 att tillsammans med sin Stina sortera posten åt sina grannar. För att särskilja de båda postombuden i samma by, fick den nya väskan heta Brobacke. Därmed uppstod för första gången en skillnad om man bodde i Hedåker eller Brobacke.



Broback-Stina 90 år. Stina fyllde 90 år 1952 och avled året därpå.
Här ses hon bland sina 90-årsblommor och flankeras av dottern Edit och hennes make Eifrid Nyberg.

Med tiden övertogs sysslan av dottern Edit och hon fortsatte fram till årsskiftet 1953-54 då lantbrevbärning och postlådor infördes. Men då var Brobacke en redan inarbetad adress, vilket gjorde att de som tidigare hämtat posten hos Broback-Edit även i fortsättningen fick ha adressen ”Brobacke”.


2 kommentarer:

  1. Så intressant, vill vets mer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. VAD vill du veta mer av? Jag tar tacksamt emot förslag för framtida inlägg! :)

      Radera