lördag 23 juli 2016

Kila Kyrkas brudslöja

Den 19 maj i år var det 65 år sedan mormor och morfar gifte sig. Vigseln ägde rum på Trefaldighetsafton i Kila Kyrka och samtidigt invigdes församlingens nya brudslöja.

Initiativet till en brudslöja kom ursprungligen från Dagny Berglund, ordförande i Kila-avdelningen av SLKF (Svenska Landsbygdens KvinnoFörbund, föregångare till dagens CenterKvinnor) och projektet genomdrevs som ett samarbete mellan socknens tre kyrkliga syföreningar och SLKF. Gustaf Kåfving i Sala komponerade ett vackert mönster till den 4 meter långa och 1,8 meter breda ellipsformade slöjan. Sedan sattes arbetet igång, som enligt ortspressen gjordes ”med sådan intensitet och färdighet vartill make sökes”. Slöjan vandrade från gård till gård, genom de flesta byarna i Kila socken och arbetetstiden uppskattades till ca 150 timmar.

Under slutspurten syddes det nästan dagligen på slöjan för att den skulle bli färdig i tid. Sala Allehanda gjorde då ett reportage om projektet och beskrev målet så här:

”Till Trefaldighetsafton skall den vara klar då en av de flitigaste flickorna är den som först kommer att bära denna slöja på sitt blonda huvud när hon går uppför kyrkogången i Kila kyrka. Den flickans namn är Märta Kohlén, Tullsta, och klär sig så vacker för chaufför Bror Liljegren, Sala, hennes blivande make.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar